Door de eeuwen heen is de mensheid op zoek naar de waarheid van haar bestaan. Ontwaken en Verlichting zijn begrippen die men tegenkomt tijdens dit onderzoek. Ook in de periode waarin wij leven zijn we meer dan ooit nieuwsgierig en hebben honger naar het transformeren van het ego. En dat is nu precies waar het om draait. Het begint bij de ontdekking dat je geen vaststaande persoonlijkheid bent met een lichaam & geest, waarin emoties, gedachtes, overtuigingen, definities en sensaties je identiteit vormen. Dit is een idee van het ego, die continu bezig is om dit valse idee te beschermen en te verdedigen ten opzichte van anderen, omstandigheden en de wereldse indrukken.

 

Wat is het ego ?

 

Ego is de volledige identificatie met gedachtes, emoties en de mentale vormwereld. Het is een afgescheiden zelfgevoel, een onbewuste energie die je aandacht meeneemt naar vaststaande vormen. Een drijvende kracht die voor een persoonlijke identiteit zorgt en een scheiding maakt tussen zichzelf en ‘de realiteit van het Bestaan.’ 

 

Geloven in de stem in het hoofd die je vertelt dat je altijd in je recht moet staan, je gelijk moet halen en je het gevoel geeft beter of minder te zijn dan de ander. ‘Ik ben dat wat anderen van mij vinden.’ Is het goed dan ben ik goed. Vinden ze me niet leuk, dan ben ik niet leuk. Waarom vinden ze me niet leuk, dat doet mij pijn en die pijn dat ben ik.’ Conditioneringen en onbewuste patronen uit het verleden zoals emotionele pijn zijn opgeslagen in het onderbewuste en raken door een zuchtje wind los. De energie van de emotie spoelt als een waterval door het lichaam, waarbij het ego de overtuiging doorgeeft dat jij dat bent. 

 

‘Ego is de denker die denkt de denker te zijn’

 

Wat kun je anders zijn dan dit, dat lijkt onmogelijk. Dit is wat je kent en meer bestaat er niet. Het ego keurt het Zijn - het Nu - de ware realiteit af.      Het ego heeft geen boodschap aan ontwaken, want dan sterft zijn bestaansfunctie.

 

Het heden, wat is dat ?

 

‘Ik heb wel iets beters te doen dan me daarmee bezig te houden. Het is zijn schuld, het is mijn schuld, het is haar schuld, het is de schuld van het leven. De samenleving heeft het gedaan en het ligt ook aan de regering.’
Ego kan niet accepteren dat het zo is, zoals het is. Niet-accepteren en iets afkeuren komt vervolgens tot uiting in verzet en juist dat verzet is ego in actie.
Verzet is dus iets wat het ego-effect in stand houdt.

 

Hoe kan je nu voorbij het lichaam en de geest kijken als je erin vast zit ?

Hoe wordt je wakker uit de droom van vorm ?

 

De twee sleutels zijn ´Erkennen en Weten.´ Het is de ware natuur van de realiteit diep gaan begrijpen, door de wortel van je ervaringen te ontdekken. 

Het is het diepste en intiemste gevoel van ´Ik Ben´ erkennen. Het onveranderbare onaangeraakte Bewustzijn waar geen tekort of nodig hebben bestaat. We Zijn wezenlijk Aanwezig, te allen tijde, ieder moment. 

 

Het pad van ontwaken is het pad van zuiver Weten. Het Bewustzijn dat je bent wordt wakker. Dus jeZelf leren kennen is dat je ontdekt dat je Bewustzijn bent. Anders gezegd je bent van bewustzijn gemaakt. Je ´Weet´ altijd dat je bewust bent. Je bent bewust van gedachtes, emoties, sensaties, gevoel, zintuiglijke waarnemingen en dus van alle verbeeldingen die je buiten jezelf ziet in de wereld, maar ook de verbeelding van je lichaam. Je wordt wakker uit de droom van de fysieke realiteit. 

 

 

                                                   

                                                                                        Diagram Realiteit

 

Verdiep je bewustzijnsconnectie en leer jeZelf kennen op een dieper level.

Wat is daar voor nodig ?

Om de bewustzijnsladder op te klimmen dien je te kiezen om je diepste Zelf te leren kennen. De paradox is dat je al het wezenlijk bent. Dus het leren is eigenlijk afleren. Er dient een bereidheid in je op te staan om je aandacht te richten naar waarheid, zodat de macht van de gebruikelijke dominante belemmerende denkgeest, zich overgeeft en de controle over het leven loslaat.